Pagina's

dinsdag 28 februari 2012

Levinus Vincent en Mark Ryden



In de zeer vroege 18e eeuw verzamelde de Nederlandse koopman Levinus Vincent curiositeiten. Deze verzameling bestond uit dieren, skeletten, fossielen, bijzondere insecten, de mooiste koralen en prachtige schelpen.  Hij publiceerde de geëtste prenten van zijn verzameling in het boek 'Wondertoneel der Nature'.  Dit boek is zeer de moeite waard om eens te bespreken maar dat komt wellicht een andere keer.

Voor de Amerikaanse kunstenaar Mark Ryden is het 'Wondertoneel de Nature' een bron van inspiratie. Ook het natuurhistorisch museum 'La Specola' in Florence, waar vergelijkbare verzamelingen van de Medici te zien zijn maakt hem enthousiast. Ryden is óók een geestdriftig verzamelaar. Zelf noemt hij het obsessief.

Naar aanleiding van dit soort verzamelingen maakt hij schilderijen die er op het eerste gezicht mierzoet en kitscherig uitzien maar bij nadere beschouwing iets unheimisch hebben. De onschuld van een afbeelding uit een prentenboek en het vervreemdende van een akelige kinderkoortsdroom. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten