Pagina's

dinsdag 9 april 2013

Het 'Beaux-Arts Ball' New York, 1931


Het jaarlijks terugkerend evenement 'Beaux-Arts Ball' in New York werd voor het eerst georganiseerd in 1914. Het idee voor het houden van deze gigantische gekostumeerde gala's ontstond bij de 'Society of Beaux-Arts Architects', waarvan de meeste leden in Parijs aan de prestigieuze 'École des Beaux-Arts'  hadden gestudeerd.

De feesten waren thematisch. Het eerste verkleedfeest had als thema 'Venetië door de eeuwen heen', een paar jaar later gevolgd door de thema's  'Napoleon' , 'De Renaissance' en 'Noord-Afrika'. 
In 1931 was het thema  'Fête Modern- een vlammende en zilveren fantasie'. Het waren de jaren van de Grote Depressie maar dat weerhield de feestgangers er niet van om zich extravagant en spectaculair uit te dossen. Zo was er een tableau vivant van de skyline van New York te zien waarvoor een aantal architecten zich hadden verkleed als het gebouw dat ze zelf hadden ontworpen.

Zo had William F. Lamb zich vermomd als de Empire State Building en  had A. Stewart Walker  zich omgetoverd tot het Fuller Building. Het toppunt van vernuft werd toch wel gedemonstreerd door de architect William Van Alen. Hij had zich in een pak had gehesen dat het door hem ontworpen Chrysler Building voorstelde.


De bluesband 'Treat Her Right' zingt in het nummer 'Jet Black' over dit gebouw:

Eagles on the Chrysler building Look as though they'd like to speak They've seen a lot of sad sad cases They never even blinked, aw what would they think?
Nog jaarlijks wordt in New York een 'Beaux-Arts Ball'  gehouden. Dat gebeurt al bijna 200 jaar. Het Amsterdamse Architectenbal is hierop geïnspireerd. Op 20 april 2013 wordt het voor de derde keer gehouden in de Beurs van Berlage. Op deze avond wordt ook de Amsterdamse Architectuurprijs, de Gouden A.A.P. uitgereikt. Kijk hier voor het programma. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten