Pagina's

donderdag 3 januari 2013

Folkert de Jong


Styrofoam is een materiaal dat in de bouw wordt gebruikt als isolatiemateriaal. Het is een zogenaamd 'hardschuim' en oersterk. Polyurethaanschuim wordt weer voor andere doeleinden gebruikt.  Dit schuim, door kenners ook wel PU genoemd, is buigzaam en tegelijkertijd toch sterk. Ook is het vocht- en waterbestendig en dat maakt het geschikt voor matrassen, kussens en stoelzittingen. Van deze solide materialen maakt Folkert de Jong de meest fantastische beelden en installaties. Zelf zegt hij daarover dat het materiaal zo'n grote afstand neemt van de geschiedenis van de  beeldhouwkunst dat het hem veel vrijheid geeft. En dat is te zien.




Het polyurethaan maakt Folkert de Jong zelf. Het kan hierdoor vloeibaar blijven en in van tevoren gemaakte mallen gegoten worden. Ook kan hij aan het materiaal pigmenten toevoegen. Op deze wijze kan hij een aantal van dezelfde figuren maken die verschillend van kleur zijn. Dit deed hij bijvoorbeeld bij de beeldengroep 'Infinite Silence, the way things are and how they become things...' uit 2009, waarvan hier een fragment te zien is.  

De hele installatie bestaat uit drie delen en werd speciaal voor de solotentoonstelling 'The Circle of Trust' in het Groninger Museum gemaakt .











Ook snijdt en kerft hij in het materiaal waarna hij het robuust beschildert zodat de verf er vaak vanaf druipt. Soms voorziet hij zijn levensgrote beelden van gekleurde en buigzame acrylsheets en nepedelstenen. Tegenwoordig gebruikt hij ook klei.


In de beeldengroep 'The Sculptor, the Devil and the architect' heeft Folkert de Jong een zelfportret verwerkt. Naast de architect Le Corbusier en beeldhouwer Brancusi zien wij hem afgebeeld als de duivel. Het kunstwerk werd in 2010 aangekocht door het Groninger Museum. Ook het Gemeentemuseum Den Haag bezit werk van hem.


Folkert de Jong verwijst met zijn werk vaak naar bestaande kunstwerken. Dat is bijvoorbeeld te zien aan zijn harlekijnfiguren waarmee hij refereert aan Picasso.  Ook voor zijn balletdanseressen vond hij inspiratie in de kunstgeschiedenis. Hiermee borduurt hij overduidelijk voort op ´La Danseuse´ van Monet.

                            

                        













 


















De kleuren die Folkert de Jong gebruikt zijn meestal vrolijk en opgewekt maar toch komen sommige van zijn beelden grimmig over. In dit filmpje legt hij uit wat zijn drijfveren zijn en wat zijn fascinatie voor de duistere kanten van het menselijk onderbewuste voor zijn kunst betekent. Ook zie je hem aan het werk.

Folkert de Jong won vele prijzen waaronder de Prix de Rome. Zijn werk werd terecht opgenomen in internationale collecties zoals Saatchi Gallery.  Ik vind hem in ieder geval geweldig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten