Pagina's

maandag 13 augustus 2012

Bodys Isek Kingelez


Wat ik zo leuk vind aan Bodys Isek Kingelez  is dat hij met een kinderlijk enthousiasme werkt aan de maquettes voor zijn ideale stad. Met priegelige precisie maakt hij kleurrijke bouwsels van karton, papier en plastic. Zo ontstaat een zelfbedachte wereld waarin aan alles is gedacht en waar alles klopt.


   


Bij de geboorte van Bodys Isek Kingelez, in het voormalig Belgisch Congo, kreeg hij de naam Jean-Baptiste. Hierbij moeten zijn naamgevers een vooruitziende blik gehad hebben want er zijn nogal wat kunstenaars met deze naam. 

Bodys Isek Kingelez woont en werkt in Kinshasa, de hoofdstad van de republiek Congo. Deze stad is een grote inspiratiebron voor hem en hij gebruikt de stad dan ook voor de bouw van zijn maquettes. Dat doet hij overigens niet alleen in figuurlijke zin maar ook letterlijk. Afval dat hij in Kinshasa op straat vindt, zoals stukjes plastic folie, kroonkurken en hoedenspelden verwerkt hij op vindingrijke wijze.

Door bestaande gebouwen uit Kinshasa opnieuw te rangschikken en door het toevoegen van fantasiegebouwen ontstaat een nieuwe samenhang. Op deze wijze creëert Bodys Isek Kingelez zijn eigen wereld die door te refereren aan de bestaande werkelijkheid tóch herkenbaar is.


Er schuilt idealisme achter het maken van deze futuristische steden. Kinshasa is vervallen en verpauperd. Bodys Isek Kingelez heeft zo zijn eigen ideeën over hoe de stad mooier en meer leefbaar zou kunnen worden. Daarom ontwerpt hij graag gebouwen die hoog en glanzend zijn en vrolijk gekleurd. Gebouwen die de stad meer allure zouden kunnen geven. Zijn hoop en bedoeling is om met het maken van zijn zorgvuldig overdachte ministeden meer invloed op het leven te hebben. Al met al ontwierp Bodys Isek Kingelez meer dan 300 gebouwen. 


Bodys Isek Kingelez werd 'ontdekt' door André Magnin die hem uitnodigde naar Parijs te komen om daar deel te nemen aan de tentoonstelling 'Les Magiciens de la Terre'  Dat was in het Centre Pompidou in 1989. Het was hier voor het eerst dat westerse en niet-westerse kunstenaars hun werk samen in één ruimte  tentoonstelden. Er is een filmpje bewaard gebleven met de impressie van de voorbereidingen.  Bodys Isek Kingelez  is hier jammer genoeg niet in te zien maar het maakt het kijken naar het filmpje niet minder de moeite waard.

Hier nog een (moeilijk te openen) link naar een aflevering van R.A.M. waar bijna aan het eind (35'36'' ) Bodys Isek Kingelez iets vertelt over zijn werk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten