Pagina's

dinsdag 6 maart 2012

Peter Zwaan

         
Beeldend kunstenaar Peter Zwaan maakte een serie sculpturen die hij de titel 'illusies van gemuteerde vis' gaf.  Zijn 'gemuteerde vissen' zijn combinaties van gebruiksvoorwerpen en vissen met menselijke trekjes. Hiermee creëerde hij een geheel nieuwe diersoort.  

De vissculpturen werden vooral door kunstminnende particulieren aangekocht. Dat is begrijpelijk want zijn kunstwerken zijn zeer de moeite waard . Aan de andere kant is het jammer omdat het hierdoor niet voor een groter publiek zichtbaar is.

Gelukkig gaf de bedrijfsorganisatie 'Deloitte' opdracht voor het maken van een kunstwerk voor het bedrijfsrestaurant op de 44e verdieping van de Maastoren in Rotterdam.

Peter Zwaan maakte voor het restaurant een 'vorkvis' van 7 meter lang en 150 kilo zwaar. De sculptuur werd gemaakt van hout, glasvezel, polystyreen, polyester, acryl, polyurethaan en epoxy. Ook gebruikte hij bladaluminium waarmee hij de 150 schubben van huid voorzag.  


Het maken van de 'vorkvis' nam anderhalf jaar in beslag en de sculptuur werd 1 december 2011 onthuld.   Ap Verheggen maakte een film over het ontstaan van het kunstwerk.

Ook de VPRO besteedde aandacht aan de 'vorkvis'. In deze podcast van de Avonden is te beluisteren hoe  Peter Zwaan over zijn werk vertelt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten