Pagina's

donderdag 1 maart 2012

Patrick van Caeckenbergh

Van de Belgische kunstenaar Patrick van Caeckenbergh wordt gezegd dat hij leeft als een kluizenaar. Zelf denkt hij daar heel anders over, zoals hij ooit in interview vertelde. Hij leidt weliswaar een teruggetrokken leven in een klein Vlaams dorp maar wordt daar door de dorpsbewoners op handen gedragen. Die liefde is wederzijds. Iedere september organiseert hij de jaarlijkse processie waaruit zijn verknochtheid met het dorp en zijn bewoners blijkt.

Om maar bij het thema van de laatste paar dagen te blijven; Patrick van Caeckenberg heeft ook al een onbedwingbare verzamelwoede. Wat hij vooral verzamelt is kennis. Kennis over zichzelf en kennis over de aarde en het leven in het algemeen. Hij probeert grip op de wereld te krijgen door er zoveel mogelijk over te lezen. Vooral de populairwetenschappelijke naslagwerken hebben hierbij zijn voorkeur.

Alles wat hij in de door hem geraadpleegde encyclopedie├źn, atlassen en andere naslagwerken aan 'plaatjes' vindt knipt hij uit. Vervolgens rangschikt hij zijn beeldmateriaal op soort en brengt hij ze onder in categorie├źn. Daarna verwerkt hij zijn verzameling knipsels in collages, assemblages, sculpturen en handgemaakte boeken.

Zo verzamelde hij afbeeldingen van allerlei soorten papegaaien. Hiermee maakte hij een schitterende collage met de titel  'Het orakel of de papegaaien van de goden'. De onderstaande afbeelding van deze collage heb ik gescand waardoor de kwaliteit jammer genoeg niet fantastisch is. Maar als je goed kijkt zie je op de oever een enorme hoeveelheid papegaaien die rustig zitten of wat rondfladderen.

Ook maakte hij een levensboom die gewijd is aan het blozen. In dit kunststuk gebruikte Patrick van Caeckenbergh zijn verzameling van uitgeknipte blozende wangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten