Pagina's

zondag 4 maart 2012

Stephan BalkenholHoe Nederlands 'Balkenhol' ook klinkt, de beeldhouwer Stephan Balkenhol is een geboren en getogen Duitser. Hij woont en werkt in Karsruhe waar hij hoogleraar is aan de 'Staatliche Akademie der Bildenden Kunst'.

Hoewel hij ook met andere materialen werkt zijn de beelden van Stephan Balkenhol meestal gemaakt uit populierenhout. Deze houtsoort is licht maar ook taai. Blijkbaar vormt die taaiheid geen echte belemmering want het wordt veel gebruikt. Van luciferhoutjes en sinaasappelkistjes tot klompen. En beelden dus.

De beelden stellen mensfiguren voor en zijn meer dan levensgroot. Ze zien eruit alsof ze in hun geheel uit de stam van een boom zijn gehakt. Ondanks de beschildering van het hout zijn de beitelslagen en gutsgroeven duidelijk te zien. Dat geeft de beelden de schijn niet af te zijn en dat is ook precies de bedoeling. Hiermee wil Stephan Balkenhol aantonen dat de mens, in zijn optiek, niet perfect is.

Het waterschap 'De Brabantse Delta' in Breda gaf Stephan Balkenhol in 2010 opdracht tot het maken van een beeldengroep. De groep bestaat uit vier beelden, twee man- en twee vrouwfiguren. Dit keer gebruikte hij eikenhout voor de kunstwerken. Het bijzondere is dat het hout afkomstig is van twee eikenbomen die aan de rand van het landgoed stonden waar het kantoor van het waterschap gevestigd is. De bomen moesten plaatsmaken omdat het terrein gerenoveerd werd.

Twee van de van de vier mensfiguren zijn hier afgebeeld. Deze beelden flankeren de ingang en zijn bijna drie meter hoog.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten