Pagina's

dinsdag 6 maart 2012

Peter Zwaan

         
Beeldend kunstenaar Peter Zwaan maakte een serie sculpturen die hij de titel 'illusies van gemuteerde vis' gaf.  Zijn 'gemuteerde vissen' zijn combinaties van gebruiksvoorwerpen en vissen met menselijke trekjes. Hiermee creëerde hij een geheel nieuwe diersoort.  

De vissculpturen werden vooral door kunstminnende particulieren aangekocht. Dat is begrijpelijk want zijn kunstwerken zijn zeer de moeite waard . Aan de andere kant is het jammer omdat het hierdoor niet voor een groter publiek zichtbaar is.

Gelukkig gaf de bedrijfsorganisatie 'Deloitte' opdracht voor het maken van een kunstwerk voor het bedrijfsrestaurant op de 44e verdieping van de Maastoren in Rotterdam.

Peter Zwaan maakte voor het restaurant een 'vorkvis' van 7 meter lang en 150 kilo zwaar. De sculptuur werd gemaakt van hout, glasvezel, polystyreen, polyester, acryl, polyurethaan en epoxy. Ook gebruikte hij bladaluminium waarmee hij de 150 schubben van huid voorzag.  


Het maken van de 'vorkvis' nam anderhalf jaar in beslag en de sculptuur werd 1 december 2011 onthuld.   Ap Verheggen maakte een film over het ontstaan van het kunstwerk.

Ook de VPRO besteedde aandacht aan de 'vorkvis'. In deze podcast van de Avonden is te beluisteren hoe  Peter Zwaan over zijn werk vertelt.


zondag 4 maart 2012

Stephan Balkenhol



Hoe Nederlands 'Balkenhol' ook klinkt, de beeldhouwer Stephan Balkenhol is een geboren en getogen Duitser. Hij woont en werkt in Karsruhe waar hij hoogleraar is aan de 'Staatliche Akademie der Bildenden Kunst'.

Hoewel hij ook met andere materialen werkt zijn de beelden van Stephan Balkenhol meestal gemaakt uit populierenhout. Deze houtsoort is licht maar ook taai. Blijkbaar vormt die taaiheid geen echte belemmering want het wordt veel gebruikt. Van luciferhoutjes en sinaasappelkistjes tot klompen. En beelden dus.

De beelden stellen mensfiguren voor en zijn meer dan levensgroot. Ze zien eruit alsof ze in hun geheel uit de stam van een boom zijn gehakt. Ondanks de beschildering van het hout zijn de beitelslagen en gutsgroeven duidelijk te zien. Dat geeft de beelden de schijn niet af te zijn en dat is ook precies de bedoeling. Hiermee wil Stephan Balkenhol aantonen dat de mens, in zijn optiek, niet perfect is.

Het waterschap 'De Brabantse Delta' in Breda gaf Stephan Balkenhol in 2010 opdracht tot het maken van een beeldengroep. De groep bestaat uit vier beelden, twee man- en twee vrouwfiguren. Dit keer gebruikte hij eikenhout voor de kunstwerken. Het bijzondere is dat het hout afkomstig is van twee eikenbomen die aan de rand van het landgoed stonden waar het kantoor van het waterschap gevestigd is. De bomen moesten plaatsmaken omdat het terrein gerenoveerd werd.

Twee van de van de vier mensfiguren zijn hier afgebeeld. Deze beelden flankeren de ingang en zijn bijna drie meter hoog.




donderdag 1 maart 2012

Patrick van Caeckenbergh

Van de Belgische kunstenaar Patrick van Caeckenbergh wordt gezegd dat hij leeft als een kluizenaar. Zelf denkt hij daar heel anders over, zoals hij ooit in interview vertelde. Hij leidt weliswaar een teruggetrokken leven in een klein Vlaams dorp maar wordt daar door de dorpsbewoners op handen gedragen. Die liefde is wederzijds. Iedere september organiseert hij de jaarlijkse processie waaruit zijn verknochtheid met het dorp en zijn bewoners blijkt.

Om maar bij het thema van de laatste paar dagen te blijven; Patrick van Caeckenberg heeft ook al een onbedwingbare verzamelwoede. Wat hij vooral verzamelt is kennis. Kennis over zichzelf en kennis over de aarde en het leven in het algemeen. Hij probeert grip op de wereld te krijgen door er zoveel mogelijk over te lezen. Vooral de populairwetenschappelijke naslagwerken hebben hierbij zijn voorkeur.

Alles wat hij in de door hem geraadpleegde encyclopedieën, atlassen en andere naslagwerken aan 'plaatjes' vindt knipt hij uit. Vervolgens rangschikt hij zijn beeldmateriaal op soort en brengt hij ze onder in categorieën. Daarna verwerkt hij zijn verzameling knipsels in collages, assemblages, sculpturen en handgemaakte boeken.

Zo verzamelde hij afbeeldingen van allerlei soorten papegaaien. Hiermee maakte hij een schitterende collage met de titel  'Het orakel of de papegaaien van de goden'. De onderstaande afbeelding van deze collage heb ik gescand waardoor de kwaliteit jammer genoeg niet fantastisch is. Maar als je goed kijkt zie je op de oever een enorme hoeveelheid papegaaien die rustig zitten of wat rondfladderen.

Ook maakte hij een levensboom die gewijd is aan het blozen. In dit kunststuk gebruikte Patrick van Caeckenbergh zijn verzameling van uitgeknipte blozende wangen.